sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Lundbyn täysremontti alkaa tänään

Olen pohtinut tuota hankkimani Lundbyn remonttia nyt pari viikkoa, ja tänään oli aika kypsä aloittaa. Tässä talo sellaisena kuin sen ostin... tosin, heti kun olin saanut sen maksettua minä hölmö nostin taloa katon reunoista: OHO, katto jäi käteen. Onneksi se petti heti kun nostin -- ei pudonnut korkealta! (Myyjän ilme oli aika lailla näkemisen arvoinen!)


Minulla on pikkulikkana ollut tällainen tai ainakin hyvin samanlainen nukkis. En muista tuommoista isoa oviaukkoa alakerrassa mutta on siinä semmoinen voinut ollakin.

Talossa on sähköt, ainakin ollut, mutta pistokkeet näyttää aika vesivahingoittuneilta. Taidan antaa niiden jäädä uusien seinäpintojen alle, ja vetää koko taloon uudet LED-valot... Jorma Havian "Pieni Nukketalokirja" kertoo sen olevan suht helppoa. (Jorma tosin on sähkäri ja minä en mutta mitäs pienistä...). Lisäksi LED-valaistus mahdollistaa muiden-kuin-Lundbyn-omien valaisinten käytön, ja se on plussaa.

Nyt kun tuota taloa katselen aikuisen silmin, niin en tykkää "pakotetusta" huonejärjestyksestä. Haluaisin tuon alakerran toisen, pienemmän huoneen käyttöön; useimmiten sen on vessaksi kalustettu, mutta ei tuo iso oviaukko oikein siihen viittaa. Se on varmaan vaan ainoa keino saada valoa tuohon pikkuhuoneeseen, joka siltikin on aika luolamainen.


Talossa asuu rouva ja ainakin 3 tytärtä: rouvalle pitää saada oma huone ja tytöille oma (yhteinen) huone. Ja vessa pitää olla. Keittö saa olla Lundbyn ajattelemassa paikasssa (alakerran vasen huone).

Yläkerran makkarissa on omituinen ikkunakorkeus, ja tuosta olisikin kiva puhkaista ranskalaiset ovet parvekkeelle... jees, sittenhän siitä tuleekin luontevasti rouvan huone.

 

Jonkin aikaa tuumailtuani päätin tehdä isomman rempan alakertaan: siirrän portaat eteisen vasempaan reunaan ja rakennan vessan niiden oikealle puolelle. Ja alakerran pikkuhuoneeseen tulee kampaamo, jotta rouva voi tehdä töitä kotoa käsin.

Kun portaiden paikkaa vaihdetaan, niin yläkertaan voi rakentaa toisen huoneen tuonne oikeaan päätyyn: tällöin yläkertaan jää 2 mh + isohko aula oleskelutilaksi. Portaisiin itseensä pitää tehdä muutoksia: tasanne ja jatkopala, jolloin ne saadaan nousemaan yläkerran keskihuoneen keskelle.

Jo riittää suunnittelu!


Ja eikun hajottamaan taloa... osoittautui, että lattia on (heikosti) liimattu seinissä olevaan uraan, ja seinät on pystysuunnissa vain (heikosti) liimattu toisiinsa. Sen sijaan ikkunalaudat on liimattu tukevasti!


Seuraavaksi irrotin portaat ja niistä oikean reunan sekä taustapahvin, jolloin niistä tuli avoportaat. Lyhensin niitä hieman jotta ne mahtuvat keittiön oven ja takaseinän väliin, ja tein lisäportaat, jotka sitten tulevat seinän mukaisesti nousemaan yläkertaan.Tässä kuvassa uusi porrasosio on tuettu paikoilleen mustalla pahvilla. Tuohon oikeaan kulmaan tulee suihkukaappi (varmaan siksi rouva halusi kokeilla sitä ilman vaatteita?) ja portaiden alle tulee säilytystilaa.

Tähän asti päästiin tänään.

Vinkki

Portaat (Bilteman tikuista) oli yllättävän hankala sahata käsin, koska tikuista oli hankala saada sellaista otetta, että sahaus sujuu: kertaveto ja taas tikku siirtyi. No, keksin mielestäni hyvän vinkin joten se tähän sokeriksi pohjalle:


Hiontablokin päälle hiomapaperia, niin "lankku" pysyy paikoillaan sahatessa!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti